Meer controle over de werk-privé balans
Wie vandaag – als werkgever – oog heeft voor en een antwoord biedt op deze nieuwe noden, staat in het voordeel in de jacht naar talent. De financiële drempel, het comfort en de dikwijls interessante anciënniteitsvoorwaarden die vroeger een carrièreswitch in de weg stonden, verliezen immers aan gewicht.
De feiten zijn er: wereldwijde enquêteresultaten tonen aan dat 41% van de werknemers overweegt zijn baan in het komende jaar op te zeggen. Alleen al in november 2021 telde de US 4,5 miljoen ontslagnemers, vanwaar ‘the great resignation’.
Zal het hier ook zo’n vaart lopen?
Dat is koffiedik kijken. Mogelijk zijn je medewerkers heel loyaal. Loyaal aan hun bedrijf, loyaal aan hun baas, loyaal aan andere collega’s…
Of is er toch meer nodig? Een uitdagende inhoud van het werk, een goede werk-privé balans, een aantrekkelijk loonpakket, verbondenheid met de mensen die je dagelijks om je heen hebt, het zijn allemaal spelers als het erop aankomt.
Als het regent in de VS druppelt het vaak in de rest van de wereld. ‘The great resignation’ of ‘The big quit’ kan ook de arbeidsmarkt in België beïnvloeden.
Van job veranderen is echter dikwijls een verhaal van lange adem. En dat speelt in het voordeel van de werkgever, hij kan deze periode gebruiken om opnieuw in dialoog te gaan en te re-negotiëren.
Hoe motiveer je talent om te blijven?
Wil je anticiperen op het mogelijke vertrek van je medewerkers, leer ze dan kennen! Weet wat ze belangrijk vinden, weet hoe zij hun werk idealiter zouden organiseren, weet waar ze het moeilijk mee hebben, weet wat ze graag veranderd zien in hun werk.
Als je weet wat er speelt kan je met hen rond de tafel gaan zitten. Dat is het moment waarop je in dialoog kan gaan. Dan is er ruimte om het tij te keren van ‘resignation’ naar een ‘renegociation’.
Ons advies:
- Installeer een open communicatiecultuur: deze laat toe dat je medewerkers op een eerlijke manier kunnen communiceren over wat ze precies willen en wat ze van jou verlangen als werkgever.
- Organiseer een aangenaam psychosociaal klimaat: dat maakt dat je werknemer er zich veilig en gelukkig voelt. Verzilver ook het plezier van de groepsdynamiek, de verbondenheid bij het behalen van een succes of bij teamwork, het delen van emoties, de directe feedback op het eigen werk, de creatieve momenten aan de koffieautomaat, de gezellige after work drinks … Verander daarom hier en daar iets aan de aankleding of inrichting van je werkplek met huiselijke elementen, met inspirerende brainstormruimtes, een polyvalente ontspanningsruimte…
- Faciliteer ‘hybride werken’ als het nieuwe normaal: het is tijd om te kiezen voor een werkcultuur waarin de behoeften van je medewerker echt centraal staan.
- Open de discussie naar verloning: hoe tevreden zijn je medewerkers over hun loon? Staan ze open voor bonusoptimalisatie of sociaalfiscale loonoptimalisatie? Wat met een mobiliteitsbudget? Werd de mogelijkheid van Flexibel verlonen al in kaart gebracht? Geef je medewerkers inzicht in hun volledig loonpakket (brutoloon, extra-legale voordelen…)
Als werkgever moet je alles uit de kast halen en bereid zijn om je organisatie in vraag te stellen. Rollen herdefiniëren, planningen wijzigen, KPI’s in vraag stellen, verloning onder de loupe nemen, anders werken overwegen, en meer…
Hoe kunnen wij je helpen?
In deze competitieve markt met een offensieve ‘war for talent’ is het wellicht interessant om je organisatie te heroriënteren. Maar je staat er niet alleen voor. De Attentia-consultants begeleiden je en reiken handvaten aan voor een optimale retentie:
Hoe beter je je medewerkers kent, hoe meer je gewapend bent om ze te houden. Alles begint met een psychosociale risicoanalyse. Met de KOPE bevraging van Attentia krijg je hiervoor het juiste instrument zelf in handen. Maar ook individuele gesprekken of participatieve gesprekken onder begeleiding van een preventieadviseur psychosociale aspecten is mogelijk. We hebben ook suggesties naar loonoptimalisatie die zowel gunstig zijn voor jou als werkgever als voor je medewerker.
Ondersteuning nodig? Contacteer onze experten.
Contacteer ons