Een ongeluk is snel gebeurd. Daarom is het in elke organisatie belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan EHBO. Van zodra je 1 medewerker in dienst hebt, ben je trouwens wettelijk verplicht om een persoon aan te duiden die een EHBO-cursus volgt. Wist je dat deze initiatiecursus inbegrepen zit in ons kickstartpakket Welzijn Werkt?
We delen graag 8 tips met jou die het verschil kunnen maken in noodsituaties:
1. Wanneer je iemand reanimeert, is alles beter dan niets doen.
Je hebt schrik om iemands rib te breken, maar liever dat dan een begrafenis, toch? Wees niet bang om àlles te geven wanneer je iemand reanimeert. Tip: denk aan het liedje ‘Staying Alive’ van de Bee Gees. Dit is het ideale ritme voor hartmassage.
2. Laat de helm op en laat het mes zitten.
Beweging aan een letsel kan nog meer schade veroorzaken. Iemand die een helm draagt en betrokken is bij een ongeval, kan nek-of rugletsels hebben. Niet manipuleren is de boodschap, behalve bij onmiddellijk levensgevaar.
Wanneer je onbesuisd een vreemd voorwerp zou verwijderen, is de kans groot dat je de wonde groter maakt en de bloeding gaat verergeren.
3. Heeft iemand een oog verwond? Dek dan beide ogen af.
Misschien denk je dat je enkel het verwonde oog moet beschermen, maar dat is niet zo. Zo lang je kan zien, kijk je onbewust rond, en ook je gesloten oog draait dan mee. Dit kan het probleem erger maken.
4. Veel bloed? Oefen stevige druk uit met een propere doek.
Als een wonde hevig bloedt, kan je best stevig druk uitoefenen met een schone doek. Is de doek doordrenkt van bloed? Verwijder deze dan niet maar leg er een extra doek bovenop. Anders onderbreek je mogelijks het stollingsproces en kan een nieuwe bloeding optreden.
5. Bij verstikking heb je maar 1 minuut om in te grijpen.
Bel meteen het noodnummer 112, haal enkel het obstakel niet uit de mond als dat achteraan in de mondholte zit de kans dat je het in de keelholte duwt is groot. De desobstructie start altijd met tot maximum vijf rugslagen en nadien maximaal vijf buikstoten. Let op: bij iemand waarbij er nog een hoorbare hoest is, moedig je enkel aan tot hoesten.
6. Brandwonden? Water, de rest komt later.
Laat lauw water over de brandwonde stromen tot het geen pijn meer doet. Pas nadien start je met de verdere verzorging.
7. Heb je een stuk van je vinger afgehakt?
Stop het lichaamsdeel in een goed afgesloten plastic zak, en stop die zak in een tweede plasticzak die je vult met water en ijs. Zorg dat het lichaamsdeel zelf niet in aanraking komt met het ijs. De bloeding (als die al aanwezig is) stelp je met een propere doek of kompres.
8. Een bloedneus? Doe alsof je leest.
Bij een bloedneus ga je het best met je hoofd licht naar voren gebogen zitten, alsof je zit te lezen. Niet naar achteren, zoals vaak wordt gezegd! Als het bloeden nog niet is gestopt nadat je 20 minuten de neus dichtgeknepen hebt, bel dan de hulpdiensten.
Neem het zekere voor het onzekere: de EHBO-opleidingen van Attentia
We bieden verschillende EHBO-opleidingen aan. Dit gaat van een uitgebreide basisopleiding tot hulpverlener, over een combinatie van online theorie en praktijklessen met een simulant, tot een initiatiecursus voor aangeduide personen.
Meer info over onze EHBO-opleidingenWist je dat een initiatiecursus EHBO inbegrepen zit in ons kickstartpakket ‘Welzijn Werkt’ voor KMO’s? Ontdek hier de vele voordelen van deze all-in-one oplossing!