Veelgestelde Vragen

Werkgevers Veelgestelde Vragen Personeel verlonen

Een eerste medewerker aanwerven: wat kost dat?

Een medewerker kost meer dan zijn loon. Naast de loonkosten, betaalt u als werkgever ook verplicht sociale bijdragen op het brutoloon, ook wel patronale bijdragen genoemd. In deze blog leest u alles wat u als kmo moet weten over de verschillende elementen van een marktconform loonpakket.

Lees artikel

Een eerste aanwerving: welk arbeidsstatuut krijgt mijn medewerker?

Het juiste statuut bepalen heeft niet alleen gevolgen voor uw eerste medewerker, maar ook voor u. Zo zijn er grote verschillen bij het uitbetalen van vakantiegeld en in het geval van ziekte. Keuzestress? Dat hoeft u gelukkig niet te hebben, want de arbeidsstatuten zijn bij wet (of rechtspraak) bepaald. In deze blog leest u hoe u het arbeidsstatuut van uw eerste medewerker bepaalt en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen arbeiders en bedienden.

Lees artikel

Op hoeveel vakantiedagen en -geld heeft mijn medewerker recht?

De boog moet niet altijd gespannen staan, niet voor ondernemers en niet voor medewerkers. En dus heeft een werknemer recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Hoeveel dagen vakantie moet u hem of haar geven? Hoe berekent u het enkel en dubbel vakantiegeld? In dit blogartikel leest u alles wat u hierover als kmo moet weten.

Lees artikel

Op welke steunmaatregelen heeft mijn kmo recht bij het aanwerven van personeel?

Wist u dat u geen bijdrage moet betalen aan de RSZ, als u een eerste medewerker rekruteert? Daarnaast heeft u recht op tal van andere steunmaatregelen, die door de Belgische en Vlaamse Overheid in het leven zijn geroepen om uw kmo een financiƫle impuls te geven. We zetten de belangrijkste even op een rijtje.

Lees artikel