De horeca is opnieuw in business, de grenzen zijn weer open voor toerisme, … het leven lijkt zich stilaan te hernemen na de strenge quarantainemaatregelen door Covid-19. Ook de economie start weer op en als kmo zit u waarschijnlijk met vragen over een veilige heropstart. Want ondanks alle hoera-berichten is het coronavirus nog niet weg en overwonnen. Dit zijn onze tips voor een veilige heropstart:
Beperk de risico’s
In eerste instantie moet u de risico’s en kans op besmetting zoveel mogelijk beperken. Dat kan door u goed voor te bereiden en de risico’s te analyseren. Op welke plaatsen in het bedrijf komen de meeste collega’s? Wat met medewerkers die contact hebben met klanten of bezoekers? Is ‘éénrichtingsverkeer’ met een aparte in- en uitgang een optie? Kortom, er is een hele reeks maatregelen die u kan nemen.
Voorzie het nodige materiaal waardoor de medewerkers zich ‘veilig’ voelen. Denk onder meer aan handgels en ontsmettingsmiddel op gedeelde werkplekken, aan de koffiemachine of in de vergaderruimte. Bekijk zeker ons draaiboek en onze checklists met advies over veiligheid en preventie op het werk tijdens deze moeilijke periode.
Door de focus op het coronavirus zou u de algemene veiligheid uit het oog kunnen verliezen. Besteed daar ook de nodige aandacht aan. Lag de productie even stil of is er bijvoorbeeld water blijven staan in bepaalde leidingen? Spoel dan grondig om een mogelijke legionellabesmetting te vermijden.
Download gratis onze Covid-19-checklistsCommuniceer … en herhaal!
Als u heropstart is het best om al een paar dagen eerder de medewerkers op de hoogte te brengen van hoe u de werkplek veilig hebt gemaakt. Indien nodig gebruikt u ook foto’s in de mail. Bij de eerste werkdag kan u, eventueel per team, de maatregelen eens overlopen. En vertellen wat er van hen verwacht wordt (regelmatig handen wassen, 1,5m afstand houden of als dat niet kan een mondmasker dragen, …). Zeg ook waarom u die maatregelen neemt, en waarom een strikte opvolging ervan belangrijk is.
Wees ook duidelijk in uw communicatie. Het is goed om de maatregelen van de overheid op de voet te volgen – een sociaal secretariaat kan u daarbij zeker helpen – en deel die ook duidelijk met uw personeel. Zeg niet ‘We zijn van plan om…’, maar zeg ‘Vanaf vandaag moet iedereen …’.
De boodschap herhalen is eveneens een must. Stuur een interne mail met alle geldende maatregelen, toon de boodschap ook op plaatsen waar dat belangrijk is of veel passage is (aan de inkom, in de sanitaire voorzieningen, in de eetruimte en keuken, aan het koffiezetapparaat.)
Download onze gratis posters en stickersWerk op attitude en welzijn
Moeten uw medewerkers vanaf nu afwisselend thuis en op kantoor werken en moeten ze een bureau delen? Zeg dan duidelijk dat ze alles na gebruik grondig moeten ontsmetten, ook de vergaderruimte bijvoorbeeld. Voorzie eventueel een papier met op de ene zijde ‘ontsmet’ en op de achterzijde ‘nog niet ontsmet’ zodat iedereen weet wat er nog moet gebeuren. Creëer de juiste attitude, want het is niet alleen voor hun eigen familiale bubbel, maar ook voor de gezondheid van de collega’s.
Zeker nu er een na meer dan 10 weken lockdown een zekere coronavirus-moeheid begint op te treden, is het belangrijk om uw medewerkers te blijven motiveren. Maar luister ook naar hen, want zo’n crisisperiode is niet voor iedereen even gemakkelijk. Hou dus een vinger aan de pols en waak over hun psychosociaal welzijn.
Laat u administratief bijstaan
Deze gezondheidscrisis is een ongewone situatie. Het gevaar bestaat dat u zichzelf voorbijloopt omdat u met tientallen zaken moet rekening houden. Niet in het minste met de financiële kant van de crisis. Bespaart uzelf uren opzoekingswerk en mogelijke fouten door advies te vragen aan ons experten in arbeidswetgeving en loonfiscaliteit. Zij kunnen u complementair bijstaan voor de berekening van de lonen inclusief de mogelijke aanpassingen die er momenteel komen bij kijken.
Contacteer onze experts