“Als start-up gaat je focus volledig naar groei. Dan ben je blij met een partner voor preventie en bescherming op wie je kan vertrouwen om in orde te zijn met alle sociale wetgeving.”

Lime Electric Scooters

Deelstep-aanbieder Lime kiest voor Attentia

Lime is een aanbieder van zachte mobiliteitsoplossingen voor steden. De jonge onderneming, Amerikaans van origine, is wereldwijd actief in meer dan 120 steden en sinds november 2018 actief in onze hoofdstad. Hoewel ze gestart zijn met deelfietsen, ligt de focus vandaag vooral op elektrische steps. Specifiek aan dit concept is dat Lime werkt via het zogenaamde free floating-principe. Gebruikers kunnen de steps om het even waar achterlaten. Een team van Lime-chauffeurs verdeelt ze vervolgens opnieuw in de stad.

In ons land zijn de steps met opvallende groene batterijen te vinden in Brussel, Luik en Namen. Het doel is om op termijn alle grote steden in het hele land te coveren. Lime wil een mentaliteitswijziging op vlak van mobiliteit ondersteunen, meedenken over zachte mobiliteit en betrokken worden in de ontwikkeling van de stadskernen. Dat deelsteps een succes zijn, bewijzen de cijfers. Romain Dekeyser: “Wij zijn er voor de zogenaamde last mile in het transport. In Brussel hebben al 300.000 mensen onze service gebruikt: dat is 3 op 10 inwoners. En er zijn al 3 miljoen trajecten afgelegd. Er is dus zeker een stijgende vraag.“

Weinig zicht op sociale wetgeving

Bij Lime heerst er nog heel sterk een start-up mentaliteit. Romain Dekeyser: “We zijn hier in België iets meer dan een jaar actief en snel gegroeid. Niet alleen op vlak van het aantal steps, maar ook qua medewerkers. In slechts enkele weken zijn we van 0 naar 25 medewerkers gegaan. Daarmee liet Lime België trouwens de snelste groei optekenen bij een aanbieder van zachte mobiliteitsoplossingen in België: van 0 naar 25 werknemers en van 0 naar 2.500 steps.” Als jong bedrijf was het een grote uitdaging om wettelijk met alles in orde te zijn. “Je bent met andere zaken bezig dan HR, dus misten we de nodige expertise en kennis over de Belgische sociale wetgeving.”

Nood aan werkpostfiches

Lime werkt met een grote groep arbeiders. Het aantal medewerkers varieert immers naargelang het seizoen. In de zomer zijn er bijvoorbeeld meer toeristen en zullen pendelaars door het goede weer ook sneller een step nemen dan in de winter. “We zien dan tot 6x meer afgelegde trajecten dan in de winter. Dus in die periode heb je ook meer personeel nodig.”
Deels door de snelle start en het werken met arbeiders, was een duidelijke jobomschrijving nodig. “Er was nood aan het identificeren en duidelijk omschrijven van alle taken in een werkpostfiche”, vertelt Romain Dekeyser. “Wat doet een monteur exact? Wat zijn daarbij de risico’s en hoe kunnen we die minimaliseren? Welke regels moeten we volgen? Is een medische controle verplicht? Dat zijn allemaal vragen waarmee je geconfronteerd wordt van zodra je een medewerker in dienst neemt.”

Uitstekende reputatie

Om op deze uitdagingen een antwoord te vinden, ging Lime op zoek naar een oplossing. Romain Dekeyser: “We hebben in ons netwerk wat rondgevraagd en Attentia werd vaak genoemd. De goede reputatie van Attentia speelde zeker mee in onze beslissing om met hen in zee te gaan. We hebben nood aan een partner die snel schakelt en snel een antwoord biedt aan onze noden. Attentia bleek daarbij de perfecte match.”
Toen Lime op 6 november 2018 uit de startblokken schoot, nam Attentia de voorlopige werkpostfiches in handen. “Ze hebben de werkpostfiches meteen beter uitgewerkt en gevalideerd. Dit document omvat een beschrijving van het takenpakket en de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan een specifieke taak (bv. een laspost) en wat daarbij als bescherming nodig is. Zoals bijvoorbeeld veiligheidsschoenen voor de monteurs die de elektrische steps nakijken.”

Nieuw arbeidsreglement

Attentia hielp Lime ook bij het opstellen van een arbeidsreglement. Dit omvat onder meer alles wat te maken heeft met medische controles, een rookverbod in de werkplaats, controlemogelijkheden op drugs, en heel wat andere regels, zoals de werkuren en het werkregime. De meerwaarde van Attentia is volgens Romain Dekeyser in eerste instantie haar expertise. “Ik was aangenaam verrast over hun werkwijze. Om tot een arbeidsreglement te komen stelt Attentia bijvoorbeeld zelf heel veel vragen (over alle mogelijke risico’s) en koppelt dit aan hun knowhow en expertise over de sociale regels die hier – en in de verschillende gewesten – gelden. Attentia is de ideale partij om ons door die wetgeving te loodsen.”

Focus behouden

Lime zit in een dienstensector waar de operationele werking de belangrijkste factor is om te slagen, en daarbij hoort een zeer strikte discipline. “Als een step het niet doet, en je reageert niet onmiddellijk en gepast, dan haakt die gebruiker voorgoed af. Vandaar onze continue focus op het optimaliseren van het operationele. Dat kunnen we maar doen dankzij de samenwerking met betrouwbare partners zoals Attentia. Zij verlichten onze zorgen op vlak van sociale regelgeving voor preventie en bescherming.”
Om dus zelf hun focus te kunnen behouden, rekent Lime op Attentia. “Ze zijn zeer gedreven en beschikken over heel wat expertise. Wat ik ook belangrijk vind, is hun beschikbaarheid. We hebben één contactpersoon en bij vragen over zowel praktische zaken als over regelgeving wordt er zeer snel gereageerd. Net zoals wij dat zelf zouden doen.”

Bekijk hier de getuigenis van Lime

Intelligente mobiliteit in een moderne wereld

De filosofie van Lime is gebaseerd op het eenvoudige idee dat iedereen toegang moet krijgen tot slimme en betaalbare mobiliteit. Door de evenwichtige verdeling van scooters, fietsen, steps en andere deelvoertuigen in leef- en werkgemeenschappen, willen we enerzijds de afhankelijkheid van een eigen auto voor verplaatsingen over een korte afstand verminderen en willen we anderzijds streven naar een schonere
en gezondere planeet voor de toekomstige generaties.