De opstart van uw zaak

Start je zaak Stappenplan voor starters

Stappenplan voor de opstart van uw zaak

Klaar om aan de slag te gaan met uw eigen onderneming? Schitterend nieuws!
U kan ongetwijfeld niet wachten om er in te vliegen.

Toch zijn er nog een paar zaken die u vooraf in orde moet brengen waarna u zich volledig kunt focussen op uw eigen zaak.

1. Kies of u zelfstandige in ‘hoofdberoep’ of ‘bijberoep’ wordt

Uw zelfstandige activiteiten mogen zowel uw hoofdberoep als bijberoep zijn. In het tweede geval werkt u ook nog steeds minstens 19 uur voor een andere werkgever en blijft u van de voordelen uit het sociale stelsel van uw hoofdberoep genieten.

Let wel: in beide gevallen betaalt u een sociale bijdrage voor uw zelfstandige activiteiten. Attentia biedt u graag advies op maat om de juiste keuze te maken, en meteen uw sociale bijdragen in orde te brengen.

2. Kies een ondernemingsvorm die bij u past

Voor u aan de slag kunt gaan, moet u kiezen of u een éénmanszaak of een vennootschap opricht. De opstart van een éénmanszaak is eenvoudig en goedkoop zonder een minimaal vereist startkapitaal. Een vennootschap is fiscaal voordeliger en de financiële risico’s zijn ook beperkter dan bij een éénmanszaak.

3. Denk aan uw plan

Als u een onderneming wilt starten, dan moet u in Vlaanderen sinds 1 september 2018 niet langer over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikken. Ook de vestigingswet, waardoor u in sommige sectoren een attest van beroepskennis moest voorleggen is sinds 1 januari 2019 afgeschaft.

Denk voor u begint misschien wel even na om uw plannen in een concreter onderneming- of business plan te gieten. Dat is niet verplicht voor alle starters maar een kwalitatief businessplan zal bij het aanvragen van bepaalde leningen, vergunningen of verzekeringen alvast sneller deuren voor u openen.

Een aantal vrije en dienstverlenende intellectuele beroepen blijven wel nog steeds gereglementeerd.

In Wallonië en Brussel moet u voor het opstarten van uw eigen zaak over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikken en kunnen aantonen dat u over de juiste beroepskennis beschikt.

Die beroepskennis kunt u aantonen met een diploma of met voldoende praktijkervaring.

4. Open een zichtrekening

Kiest u voor een eenmanszaak, dan kunt u in principe gewoon uw privé-rekening gebruiken. Toch is het aangeraden om een aparte rekening te openen voor al uw handelsverrichtingen. Op die manier kan u eenvoudig het overzicht bewaren. Voor een vennootschap is een aparte rekening sowieso verplicht.

5. Neem contact op met een ondernemingsloket

Iedere onderneming moet zich aansluiten bij een ondernemingsloket.

Handig om weten: de prijs voor aansluiting bij een ondernemingsloket is wettelijk bepaald en dus overal hetzelfde. Ieder ondernemingsloket is tevens verbonden aan een sociaal verzekeringsfonds. Deze bepaalt en int de sociale bijdragen die u als zelfstandige betaalt. Het ondernemingsloket regelt dus ook uw sociaal statuut. Ook zullen zij u inlichten of bepaalde vergunningen van toepassing zijn.

6. Activeer uw btw-nummer

Via het ondernemingsloket zal u een ondernemingsnummer toegekend krijgen. Dit is het nummer dat ook in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) wordt opgenomen. Als u kiest voor btw-vrijstelling dan wordt het nummer niet geactiveerd en dient het enkel ter identificatie van uw onderneming. Opteert u voor de gewone btw-regeling? Uw ondernemingsnummer zal in dit geval wel geactiveerd worden als btw-nummer.

7. Kies een ziekenfonds

Als zelfstandige in hoofdberoep sluit u zich best aan bij een ziekenfonds. In dat geval heeft u net als uw medewerkers recht op een uitkering wanneer u arbeidsongeschikt zou worden. Via uw sociaal verzekeringsfonds krijgt u een attest waarmee u naar een ziekenfonds gaat om uw aansluiting te voltooien. Als u al aangesloten bent, geeft u enkel een wijziging in uw statuut door.

Bent u zelfstandige in bijberoep? Dan bent u via uw hoofdactiviteit al verzekerd van gezondheidszorg en hoeft u zichzelf dus niet opnieuw bij een ziekenfonds aan te sluiten.

8. Bijkomende verzekeringen kunnen interessant zijn

Verder raden we aan om even te praten met een verzekeraar of zelf te kijken naar extra verzekeringen. Die zijn niet verplicht maar kunnen wel interessant zijn. Zo kan het nuttig zijn als zelfstandige of eenmanszaak om ook verzekerd te zijn voor het geval de activiteiten tijdelijk opgeschort dienen te worden wegens ziekte of ongeval.

9. Vergunningen

Bekijk voor u van start gaat of u vergunningen nodig heeft om uw eigen zaak uit te oefenen.
Zo heeft u een beroepskaart voor vreemdelingen nodig als niet-Europeaan en een toelating van het Federaal Voedselagentschap als u aan slag gaat met voedsel.

Attentia helpt u met plezier verder om te zien welke vergunningen er voor u van toepassing zijn.

Klaar om onmiddellijk te starten?

Attentia wijst u de weg