IK WIL STARTEN

Met Attentia naar een succesvolle start als zelfstandige

Hoe neemt u een vliegende start?

U heeft beslist een eigen zaak op te richten. Of u start als zelfstandige?
Proficiat! Maar waar begint u nu?

Vlag icoon

Persoonlijke begeleiding

uw vaste contactpersoon regelt alles en staat altijd voor u klaar.

Leren icoon

Kennis van uw sector

Elke sector vraagt specifieke kennis.
Die hebben wij in huis.

Hart icoon

One stop-shop

Terwijl u van uw business een succes maakt, regelen wij al de rest.

5 redenen waarom Retail voor Attentia kiest

Uw eigen zaak starten in 9 stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker bij het opstarten van uw eigen onderneming. Als u ons stappenplan volledig doorloopt, bent u klaar voor het echte werk.

1. Zelfstandige in hoofberoep of bijberoep?

Als zelfstandige in bijberoep werkt u nog steeds minstens 19 uur voor een andere werkgever en blijft u van de voordelen uit het sociale stelsel van uw hoofdberoep genieten. Attentia helpt u om de juiste keuze te maken.

2. Kies een ondernemingsvorm die bij u past

Wilt u een eenmanszaak starten of gaat u voor een vennootschap? Voor een eenmanszaak heeft u minder startkapitaal nodig, maar een vennootschap is fiscaal voordeliger en de risico’s zijn beperkter.

3. Denk aan uw businessplan

Dit is niet verplicht voor alle starters, maar een goed businessplan zal zeker nieuwe deuren openen en het gemakkelijker maken om leningen, vergunningen en verzekeringen voor uw zaak aan te vragen.

4. Open een zichtrekening

Wie een eenmanszaak opstart, kan gewoon een eigen privérekening gebruiken. Toch is het altijd aangeraden om een aparte rekening te openen voor alle handelsverrichtingen.

5. Sluit u aan bij een ondernemingsloket

Ieder bedrijf moet zich aansluiten bij een ondernemingsloket. De prijs hiervoor is wettelijk bepaald en dus overal gelijk. Een ondernemingsloket is tevens verbonden aan een sociaal verzekeringsfonds.

6. Activeer uw BTW-nummer

Als zelfstandige moet u een ondernemingsnummer aanvragen. Dit zal u bezorgd worden door het ondernemingsloket. Als u vrijgesteld bent van btw, dan wordt het nummer niet geactiveerd en dient het enkel ter identificatie van uw onderneming.

7. Kies een ziekenfonds

Sluit u als zelfstandige in hoofdberoep zeker aan bij een ziekenfonds. Zo heeft u net als vaste medewerkers recht op een uitkering wanneer u plots arbeidsongeschikt zou worden. In bijberoep bent u al verzekerd en hoeft u dit niet te doen.

8. Sluit eventueel bijkomende verzekeringen af

Bekijk met een verzekeraar of er nog andere verzekeringen zijn die u als zelfstandige kunt afsluiten. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen wel interessant zijn.

9. Zorg dat u over de nodige vergunningen beschikt

Voor u een eigen zaak start, gaat u ook best na of u bepaalde vergunningen nodig heeft. Zo is bijvoorbeeld een toelating van het Federaal voedselagentschap vereist als u met eten aan de slag gaat. Attentia helpt u uiteraard met plezier verder!

Gewoon doen!

Als zelfstandige uw start-up lanceren? Als vrijeberoeper met een eigen praktijk starten? Gewoon doen! Wij zorgen voor uw sociaaljuridische administratie.

Ik wil starten