IK WIL STARTEN

Met Attentia naar een succesvolle start als zelfstandige

Hoe neem je een vliegende start?

Je hebt beslist een eigen zaak op te richten. Of je start als zelfstandige?
Proficiat! Maar waar begin je nu?

Vlag icoon

Persoonlijke begeleiding

Je vaste contactpersoon regelt alles en staat altijd voor jou klaar.

Leren icoon

Kennis van jouw sector

Elke sector vraagt specifieke kennis.
Die hebben wij in huis.

Hart icoon

One stop-shop

Terwijl jij van je business een succes maakt, regelen wij al de rest.

5 redenen waarom Retail voor Attentia kiest

Je eigen zaak starten in 9 stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker bij het opstarten van je eigen onderneming. Als je ons stappenplan volledig doorloopt, ben je klaar voor het echte werk.

1. Zelfstandige in hoofberoep of bijberoep?

Als zelfstandige in bijberoep werk je nog steeds minstens 19 uur voor een andere werkgever en blijf je van de voordelen uit het sociale stelsel van je hoofdberoep genieten. Attentia helpt je om de juiste keuze te maken.

2. Kies een ondernemingsvorm die bij je past

Wil je een eenmanszaak starten of ga je voor een vennootschap? Voor een eenmanszaak heb je minder startkapitaal nodig, maar een vennootschap is fiscaal voordeliger en de risico’s zijn beperkter.

3. Denk aan je businessplan

Dit is niet verplicht voor alle starters, maar een goed businessplan zal zeker nieuwe deuren openen en het gemakkelijker maken om leningen, vergunningen en verzekeringen voor je zaak aan te vragen.

4. Open een zichtrekening

Wie een eenmanszaak opstart, kan gewoon een eigen privérekening gebruiken. Toch is het altijd aangeraden om een aparte rekening te openen voor alle handelsverrichtingen.

5. Sluit je aan bij een ondernemingsloket

Ieder bedrijf moet zich aansluiten bij een ondernemingsloket. De prijs hiervoor is wettelijk bepaald en dus overal gelijk. Een ondernemingsloket is tevens verbonden aan een sociaal verzekeringsfonds.

6. Activeer je BTW-nummer

Als zelfstandige moet je een ondernemingsnummer aanvragen. Dit zal je bezorgd worden door het ondernemingsloket. Als je vrijgesteld bent van btw, dan wordt het nummer niet geactiveerd en dient het enkel ter identificatie van je onderneming.

7. Kies een ziekenfonds

Sluit je als zelfstandige in hoofdberoep zeker aan bij een ziekenfonds. Zo heb je net als vaste medewerkers recht op een uitkering wanneer je plots arbeidsongeschikt zou worden. In bijberoep ben je al verzekerd en hoef je dit niet te doen.

8. Sluit eventueel bijkomende verzekeringen af

Bekijk met een verzekeraar of er nog andere verzekeringen zijn die je als zelfstandige kunt afsluiten. Deze zijn niet verplicht, maar kunnen wel interessant zijn.

9. Zorg dat je over de nodige vergunningen beschikt

Voor je een eigen zaak start, ga je ook best na of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Zo is bijvoorbeeld een toelating van het Federaal voedselagentschap vereist als je met eten aan de slag gaat. Attentia helpt je uiteraard met plezier verder!

Gewoon doen!

Als zelfstandige je start-up lanceren? Als vrijeberoeper met een eigen praktijk starten? Gewoon doen! Wij zorgen voor je sociaaljuridische administratie.

Ik wil starten