Nieuwe quarantaine- en testregels

Zorgen voor je team Corona-update: nieuwe quarantaine- en testregels

Wie vanaf 10 januari een hoogrisico contact heeft gehad en gevaccineerd is tegen het coronavirus, hoeft niet meer in quarantaine en hoeft geen PCR-test meer af te leggen.

Door de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant stijgen de coronabesmettingen razendsnel. De huidige regels zijn voor zowel de werknemers als de werkgevers onhoudbaar doordat meer en meer werknemers verplicht in quarantaine zitten. Daarom zijn de werkgeversorganisaties vragende partij voor deze versoepelere quarantaine-en testregels.

Wat houden de nieuwe quarantaine-en testregels in?

  • Wie al een boosterprik of tweede vaccin heeft gekregen en dit maximaal vijf maanden geleden, moet niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact en moet geen PCR-test meer afleggen.
  • Wie nog geen boosterprik of tweede vaccin heeft gekregen in de laatste vijf maanden, moet na een hoogrisicocontact nog steeds 10 dagen in quarantaine. Indien u tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest kan voorleggen, dan mag u vanaf dag 4 uit quarantaine.
  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook tien dagen in quarantaine. Indien u tot en met dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kan voorleggen, dan mag u vanaf dag 7 uit quarantaine.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie. De isolatieperiode wordt wel ingekort van 10 dagen naar 7 dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag met een negatieve zelftest uit isolatie.

Ook in scholen worden de quarantaine regels versoepeld:

Het lager of kleuteronderwijs moet pas in quarantaine vanaf 4 besmettingen dan twee per klas.
De middelbare scholen passen de nieuwe quarantaine- en testrichtlijnen die werden aangepast voor de rest van de samenleving. Jongeren die gevaccineerd zijn, moeten na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en ook geen PCR-test meer afnemen. Wie niet gevaccineerd is moet 10 dagen in quarantaine en mag mits een negatieve zelftest buiten vanaf dag 7 (zoals alle niet-gevaccineerden).

Kinderen tussen 5 en 11 jaar moeten dezelfde quarantaineregels volgens als de volwassenen of persoon waarbij het kind verblijft. Dat betekent dat wanneer één van de volwassenen aan quarantaine (of isolatie) onderworpen is, ook het kind in quarantaine moet.

Wat kan Attentia voor u doen?

Bij meldingen van besmettingen kan u steeds terecht bij corona@attentia.be. Onze screening- en tracingteams zullen:

  • Bij hoogrisicocontact en niet-gevaccineerd: deze personen zullen door ons tracing team worden gecontacteerd en verder geïnformeerd wat te doen
  • Bij hoog risico contact en wel gevaccineerd: deze personen zullen per mail worden geïnformeerd dat geen verdere stappen (geen quarantaine) moeten ondernomen worden

Ook voor screening aan de hand van sneltesten kan u steeds terecht bij corona@attentia.be. Attentia kan de sneltesten ter plaatse uitvoeren.

De medische onderzoeken kunnen zoals gepland doorgaan met de nodige veiligheidsmaatregelen (mondmasker, social distancing en een goede ventilatie). Bovendien is elk lokaal voorzien van CO2-meters: bij hoge metingen worden uiteraard de nodige maatregelen genomen.