Coronamaatregelen

Zorgen voor je team Coronamaatregelen vanaf 29 oktober 2021

Het Overlegcomité heeft op dinsdag 26 oktober beslist tot verstrenging van de coronamaatregelen om de sterk gestegen viruscirculatie een halt toe toe te roepen.

Onderstaande maatregelen gaan in op vrijdag 29 oktober 2021 :

Telewerk

Telewerk wordt sterk aanbevolen bij voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.

Uitbreiding mondmaskerplicht

De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:

 • Winkels en winkelcentra
 • Zorginstellingen
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
 • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra
 • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • Erediensten

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt.

 

Covid Safe Ticket

Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.

De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober.

Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.

Testbeleid

Testen en opvolgen van contacten blijven cruciale verdedigingslinies. Tegelijkertijd moet een overbelasting van de huisartsen vermeden worden.

Daarom beslist het Comité dat de testcentra voorlopig geopend blijven tijdens de winterperiode.

Ook de capaciteit van de contactopvolging wordt verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk gecontacteerd worden. De regionale overheden nemen daartoe alle nodige initiatieven.

Derde vaccinatieprik

Het Comité vraagt aan de ministers van Volksgezondheid om, van zodra de plaats in het vaccinatieschema van een herhalingsdosis voor de algemene bevolking wetenschappelijk wordt aangetoond, de toediening ervan te organiseren.

Pandemiewet

Het Comité neemt akte van de beslissing van de federale regering tot afkondiging van de epidemische noodsituatie voor een maximale duur van 3 maanden, en onderschrijft deze beslissing.

Deelstaten kunnen steeds maatregelen nemen die verder gaan dan de federale sokkel.

Zorg voor een goede ventilatie

Ventilatie is al sinds de herstart een van de belangrijkste aandachtspunten voor bedrijven die hun medewerkers op kantoor willen ontvangen. Goede luchtkwaliteit verkleint immers het risico dat het virus zich in een ruimte kan verspreiden. Als het niet mogelijk is om goede ventilatie te garanderen en voldoende afstand te bewaren, moeten uw medewerkers opnieuw een mondmasker dragen. Concreet zijn hier enkele praktische richtlijnen om de luchtkwaliteit te verbeteren:

 1. Ventileer beter en vaker: voer zoveel mogelijk frisse buitenlucht aan en voorzie een zo groot mogelijk volume aan verse lucht per persoon. Mechanische ventilatiesystemen laat u best zo lang mogelijk draaien, zelfs 24/7 indien mogelijk. Bij gebrek hieraan opent u de ramen.
 2. Zet de luchtcirculatie uit: recirculatie van lucht is geen goed idee. Op die manier kunnen virusdeeltjes zich gemakkelijker in het gebouw verplaatsen.
 3. Niet nodig om buitenluchtfilters sneller te vervangen: experts stellen dat deze filters tot op zekere hoogte het gebouw beschermen tegen virusbesmetting van buiten. Verstopte filters moeten uiteraard wel vervangen worden.

Meer informatie nodig? Lees onze blog of bekijk deze video van de federale overheid waarin verschillende experts meer uitleg over ventilatie geven.

 

Informeer uw medewerkers

We werken allemaal samen aan een veilige werkplek. Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de richtlijnen rond ventilatie, afstand houden en het dragen van mondmaskers. Download hier gratis een overzichtelijke poster die u op de werkvloer kunt ophangen.

Meer weten over luchtkwaliteit? Schrijf u dan in voor onze bijscholing voor preventieadviseurs.

Praktische info: medische onderzoeken en opleidingen

Bij Attentia treffen we uiteraard ook zelf maatregelen om uw medewerkers op een veilige manier te ontvangen. Medische onderzoeken en opleidingen kunnen dan ook in optimale omstandigheden blijven doorgaan.

 • Voor opleidingen van een hele dag heeft u een covid safe-ticket nodig.
 • Voor kortere opleidingen is dit niet het geval, maar moeten deelnemers wel een mondmasker dragen.