Je kmo veilig heropstarten

Je kmo veilig heropstarten

Goed en duidelijk communiceren naar medewerkers is cruciaal voor een veilige heropstart

Jens Nobels, Preventieadviseur Niveau 1 bij Attentia

Veilig en vlot heropstarten

Nu de coronamaatregelen voorzicht afgebouwd worden, mogen bedrijven gedeeltelijk of volledig heropstarten.

Het is voor iedereen een nieuwe en onbekende situatie waarbij je als werkgever wellicht veel vragen hebt. Maar ook jouw medewerkers zitten met heel wat vragen, waar jij misschien niet direct een antwoord op weet.

Attentia helpt jou veilig heropstarten. Wij zorgen ervoor dat de heropstart van je activiteiten veilig kan verlopen voor jou, je medewerkers, je klanten en je partners.

In eerste instantie zorgen we ervoor dat je aan alle wettelijke verplichtingen en maatregelen voldoet en bovendien geven we advies over de extra initiatieven en praktische aanpassingen die je als werkgever kan doorvoeren.

Hoe pak je de heropstart best aan?

Maak een actieplan met focus op een veilige werkomgeving

Bereid de terugkeer naar de werkvloer grondig voor.
Bij Attentia vind je de nodige draaiboeken en checklists om na te gaan of jouw kmo voldoet aan alle richtlijnen in verband met social distancing, handhygiëne, beschermende kledij, …

Ook niet te vergeten: EHBO en brandveiligheid in tijden van corona. Welke invloed heeft COVID-19 op de EHBO? Is jouw EHBO-koffer voldoende uitgerust voor een aangepaste eerste hulp? Zijn alle nooduitgangen nog vlot bereikbaar nu er bv. een circulatieplan in voege is? Onze preventieadviseurs staan jou hier graag in bij.

Tip: richt een intern corona heropstartteam op, dat alles coördineert en waar medewerkers met al hun vragen terechtkunnen.

Raadpleeg ons 5-stappenplan  

Communiceren en herhalen, herhalen, herhalen

Je medewerkers zitten met veel vragen:
Welke maatregelen zijn er genomen?  Loop ik op het werk veel risico op besmetting? Moet ik nu anders gaan werken?

Dat veroorzaakt stress die u kan voorkomen en wegnemen door op voorhand duidelijk en goed te communiceren over de genomen maatregelen (zoals een circulatieplan, extra reinigingsmomenten, pauze- en lunchregeling, …). Verduidelijk ook waarom je die maatregelen neemt.

Het is essentieel om alle communicaties en maatregelen te blijven herhalen. Dit kan perfect door brochures en mails of door stickers en posters op strategische plaatsen op de werkvloer. Ook een regelmatig briefingmoment kan handig zijn.

Tip: heb je nog extra informatie nodig over het toepassen van de social distance-maatregelen en/of over het correct toedienen van EHBO in COVID-19 tijden? Attentia geeft regelmatig handige webinars om jou up to date te houden.

Download gratis ondersteunend materiaal zoals posters, vloerstickers, brochures  

Vergeet het welzijn van je medewerkers niet

Is je zaak volledig klaar voor de heropstart? Perfect. Maar heb je ook gedacht aan het psychosociaal welzijn van je medewerkers? Daar wordt in de algemene actieplannen vaak te weinig aandacht aan besteed. Luister in eerste instantie naar wat er leeft, waar je medewerkers mee worstelen. Dat kan iets banaals lijken, maar wel veel impact hebben op hun werking en gevoel. De experts van Attentia bieden verschillende oplossingen en informatie rond stressbeheer en veerkracht.

 

Doe beroep op ons advies  

Laat je ontzorgen in personeels- en loonbeheer

In deze uitzonderlijke tijden verandert de sociale wetgeving sneller dan ooit, en het is niet eenvoudig om altijd bij te blijven op vlak van arbeidswetgeving, loonfiscaliteit en sociale zekerheid. Ook deden veel ondernemingen beroep op tijdelijke werkloosheid, maar welke impact heeft dit nu op de berekening van de lonen? Zorg dat je je hier niet hoeft mee bezig te houden, maar laat je bijstaan door onze experts.

Wat met extra voordelen zoals het bijpassen van de tijdelijke werkloosheidsuitkering, opties of warrants? Hoe kan je genieten van fiscaal voordelige overuren? Wanneer heb je recht op steunmaatregelen en hoe vraag je die aan? Het zijn maar enkele vragen waar jij je het hoofd over breekt, en waar wij je eenvoudig een antwoord op kunnen geven.

Doe beroep op onze expertise  

Download onze praktische corona heropstartgids waarin de belangrijkste actiepunten duidelijk op een rijtje worden gezet

Wij zijn er voor jou

Heb je nog algemene of praktische vragen over een veilige heropstart? Wij zijn er om jou te ondersteunen.

Onze preventieadviseur kan bijvoorbeeld ter plaatse komen en jou specifiek advies geven omtrent een veilige heropstart.

Verkies je de digitale weg? Onze experten overlopen samen met jou via videocall de mogelijke maatregelen en een actieplan.

Leg hier een afspraak vast met jouw klantenbeheerder