Arbeidsongevallen

Mijn eerste medewerker Arbeidsongevallen

Hoe bescherm ik mijn medewerkers tegen arbeidsongevallen?

Arbeidsongevallen grafiek

In de eerste plaats zorgen verplichte maatregelen omtrent preventie en bescherming voor het welzijn van je werknemers. Maar je mag gerust nog een stapje verder gaan. In deze blog overlopen we wat verplicht is en hoe je jouw medewerkers extra beschermt tegen ongevallen op de werkvloer.

In 2017 zijn er 145.538 ongevallen op de arbeidsplaats of de arbeidsweg gebeurd, waarvan 0,1% met dodelijke afloop. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Arbeidsrisico’s (Fedris). Het gaat weliswaar enkel om ongevallen die door verzekeringsmaatschappijen aanvaard zijn. In de praktijk wordt ruim tien procent van de aangiftes geweigerd. Natuurlijk is de afloop van deze ongevallen niet altijd even ernstig, al zou één op tien medewerkers er wel een blijvende ongeschiktheid aan overhouden.

In vergelijking met enkele jaren geleden is het aantal arbeidsongevallen gelukkig afgenomen, maar het blijft voor iedere onderneming, klein én groot, uiteraard cruciaal om veel aandacht aan het welzijn van medewerkers te besteden. Aan een zieke of gekwetste werknemer heb je niets, terwijl gezonde en gelukkige medewerkers je organisatie een boost geven. Daarom is een strategisch Well-being beleid een belangrijke hoeksteen van je bedrijf. Maar hoe weet je zeker dat jouw medewerkers optimaal beschermd zijn?

Attentia heeft meer dan honderd preventieadviseurs om je bij te staan met advies en onderzoek. Bovendien gaan we verder dan gezondheidscontroles en zetten we ook in op risicobeheersing, zodat jouw kmo meer doet dan de wettelijke verplichtingen omtrent preventie en bescherming.

Ik wil een preventieadviseur  

Risicobeheersing: wat kan jij doen?

Om je medewerkers de beste bescherming tegen ongevallen te bieden, ga je verder dan wat bij wet verplicht is.
Daarom geven we een paar tips om aan risicobeheersing te doen:

Checklist
Een externe preventiedienst zal je op al deze aspecten van risicobeheersing wijzen en je helpen om een strategisch beleid voor jouw onderneming uit te tekenen.
  • Communiceer duidelijk over veiligheidsinstructies! Als je medewerkers bepaalde risico’s lopen, moet je hen van voldoende opleiding en voorlichting voorzien. Je mag zo’n sessie gerust op regelmatige tijdstippen herhalen.

  • Neem je een nieuwe medewerker in dienst? Breng hem/haar dan op de hoogte van de preventiemaatregelen. En laat de nieuwe werkkracht begeleiden door een ervaren medewerker die de procedures en risico’s heel goed kent.

  • Hecht veel belang aan orde en netheid! Een propere werkomgeving zal het risico op een ongeval aanzienlijk beperken.

  • Geef je medewerkers tips over lichaamshoudingen -en bewegingen. Van de ideale zitpositie op een bureaustoel tot de manier waarop iemand voorwerpen optilt, … Een verkeerde beweging kan de rug zwaar belasten en schade toebrengen.

  • Besteed voldoende aandacht aan onderhoud en beveiliging van machines! Met een goed actieplan zorg je ervoor dat apparaten altijd aan de wettelijke richtlijnen voldoen.

  • Registreer en onderzoek incidenten en ongevallen! Soms gaat het ondanks de nodige maatregelen toch mis, en dan moet je weten wat de oorzaak is. Op die manier vermijd je dat er in de toekomst nog meer ongevallen gebeuren.

Sluit een goede verzekering af

In de eerste plaats zorgen verplichte maatregelen omtrent preventie en bescherming voor het welzijn van je werknemers. Maar je mag gerust nog een stapje verder gaan. In deze blog overlopen we wat verplicht is en hoe je jouw medewerkers extra beschermt tegen ongevallen op de werkvloer.

Een erkend sociaal secretariaat zorgt ervoor dat iedere factor voldoende aandacht krijgt. Bij Attentia hebben we bijvoorbeeld 107 preventieadviseurs-geneesheren die alles in het werk stellen om een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers te creëren. Daarnaast hebben we ook 45 preventieadviseurs die gespecialiseerd zijn in risicobeheersing .

Ik wil een preventieadviseur