Mijn eerste medewerker

Van ondernemer tot werkgever: wij begeleiden jouw groeitraject!

Klaar om je eerste medewerker aan te werven?

Je kmo groeit? Dan heb je wellicht nood aan versterking. Wat moet je allemaal regelen wanneer je voor de eerste keer personeel wil aanwerven? Met welke kosten moet je rekening houden?

Een eerste medewerker brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee: het bepalen van een loon, het opstellen van een arbeidsreglement, het betalen van sociale bijdragen, …

Je hoeft dit gelukkig niet alleen te doen!

In 10 stappen naar een eerste vlotte aanwerving

Geen idee waar te beginnen?

Er komt heel wat kijken bij het aanwerven van een eerste medewerker, maar je staat er niet alleen voor. Attentia is er om je bij iedere stap optimaal te ondersteunen en begeleiden!

Wat is een Dimona-aangifte eigenlijk? En wanneer ben je vrijgesteld van een RSZ-bijdrage? Met welke kosten moet je rekening houden? In ons e-book voor kmo’s lees je alles wat je moet weten voor je een eerste medewerker aanwerft.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jouw eerste medewerker, wat moet je in orde brengen?

Proficiat, je hebt de geschikte kandidaat voor jouw kmo gevonden! Nu kan het echte werk beginnen. Attentia zorgt ervoor dat je volledig klaar en wettelijk in orde bent voor de eerste werkdag van jouw eerste medewerker.

1. Vraag een RSZ-nummer aan

Voor je iemand in dienst neemt, moet je je als werkgever inschrijven bij de Rijksdienst Sociale Zekerheid. Na inschrijving ontvang je een RSZ-nummer. Dit kan je zelf regelen of je kan dit overlaten aan Attentia.

2. Regel een arbeidsongevallenverzekering

Je bent verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te nemen. Zo krijgt je medewerker een gewaarborgde vergoeding na een arbeidsongeval of een ongeval op weg naar het werk, mocht hij of zij het werk niet meteen kunnen hervatten.

3. Sluit aan bij een vakantiefonds

Als je arbeiders in dienst neemt, moet je je aansluiten bij een vakantiefonds. Op deze manier ontvangen zij hun vakantiegeld.

4. Stel een arbeidsreglement op

Zodra je één medewerker in dienst hebt, ben je verplicht een arbeidsreglement te hebben. Ook hier kan Attentia je bij begeleiden, of zelfs je een volledig correct reglement aanleveren.

5. Maak een arbeidsovereenkomst

Bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur met betrekking op een voltijdse tewerkstelling, is een schriftelijke arbeidsovereenkomst niet verplicht. Attentia raadt dit echter altijd aan en dit is iets dat wij voor jou kunnen opstellen

6. Contacteer een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming

Elke werkgever moet een dienst voor preventie en bescherming hebben. Ofwel pik je dit intern op, ofwel laat je je extern helpen, zoals door Attentia.

7. Bekijk of verminderingen op loonlasten mogelijk zijn

Bovenop het loon van je medewerker, betaal je ook werkgeversbijdragen. Bij je eerste medewerker zijn er grote kortingen mogelijk, niet alleen op het gebied van sociale zekerheid, ook fiscaal.

8. Doe een Dimona-aangifte

Een Dimona-aangifte is een elektronische melding waarmee je elke indiensttreding en uitdiensttreding aangeeft bij de RSZ. Deze aangifte moet volledig in orde zijn voor je medewerker start. Attentia neemt deze formaliteit graag van je over.

Lime logo

“Als start-up gaat uw focus volledig naar groei. Dan bent u blij met een partner voor preventie en bescherming op wie u kan vertrouwen om in orde te zijn met alle sociale wetgeving.”

Romain Dekeyser - Sr Operations Manager Benelux bij Lime

Lees meer
eccelenza logo

“Attentia speelt kort op de bal. Dat is van levensbelang in de horeca.”

Matthieu Spruytte - personeelsmanager Eccellenza

Lees meer

Jij onderneemt - Attentia doet de rest

Payroll

De juiste medewerkers aanwerven? Met een te laag loon zal dat niet lukken, maar een te hoog loon zet financiële druk op je kmo. Daarom stellen onze experts samen met jou een interessant, marktconform loonpakket op.

Bekijk  

Preventie & Bescherming

Van zodra je een eerste medewerker onder je vleugels hebt, heb je bepaalde verplichtingen. Zo is het wettelijk verplicht om een preventieadviseur aan te stellen. Onze externe dienst voor preventie en bescherming op het werk zorgt ervoor dat je medewerkers floreren in een veilige en vitale werkomgeving.

Bekijk  

Waarom bij Attentia aansluiten?

Vlag icoon

Persoonlijke begeleiding

Je vaste contactpersoon regelt alles en staat altijd voor jou klaar.

Leren icoon

Kennis van jouw sector

Elke sector vraagt specifieke kennis. Die hebben wij in huis.

Hart icoon

One stop-shop

Terwijl jij van je business een succes maakt, regelen wij al de rest.

Start je zaak

Digitaal aansluiten

Aansluiten bij Attentia doe je nu online, dat is snel en eenvoudig. 

Onze meest gelezen artikels

Business man Accounting Calculating Cost Economic

Een eerste medewerker aanwerven: wat kost dat?

Een medewerker kost meer dan zijn loon. Naast de loonkosten, betaal je als werkgever ook verplicht sociale bijdragen op het brutoloon, ook wel patronale bijdragen genoemd. In deze blog lees je alles wat je als kmo moet weten over de verschillende elementen van een marktconform loonpakket.

Lees verder

Business concept in choose idea person.

Hoe vind ik de juiste medewerker voor mijn bedrijf?

Denk je eraan om een eerste medewerker aan te nemen? Dat kan soms een hele uitdaging zijn. Neem je de verkeerde persoon aan, dan kost je dat tijd en geld. De juiste werkkracht, daarentegen, zal je terugbetalen in productiviteit en heeft een positieve impact op je kmo. In deze blog lees je wat je kunt doen om de juiste medewerkers aan te trekken.

Lees verder

A picture of a couple sitting on the beach in chairs

Op hoeveel vakantiedagen en -geld heeft mijn medewerker recht?

De boog moet niet altijd gespannen staan, niet voor ondernemers en niet voor medewerkers. En dus heeft een werknemer recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Hoeveel dagen vakantie moet je hem of haar geven? Hoe bereken je het enkel en dubbel vakantiegeld? In dit blogartikel lees je alles wat je hierover als kmo moet weten.

Lees verder

Klant worden bij Attentia

Wij zorgen dat de aanwerving van je eerste werknemer op rolletjes verloopt.

Begin nu met personeel en sluit je online aan