Tijd om uw eerste werknemer in dienst te nemen

Hoe weet u wanneer het tijd is om uw eerste werknemer in dienst te nemen? Door Dominique Derycker & Pierre Tasseroul, startersadviseurs

Elke zelfstandige of ondernemer komt op een gegeven moment voor een uitdagende beslissing te staan: is het nu tijd voor mij om mijn eerste werknemer in dienst te nemen? Starten met een eerste medewerker is een enorme mijlpaal. U heeft de eerste grote ondernemerstest doorstaan, uw plan slaat aan, u groeit en komt handen te kort. Fantastisch toch? Het is spannend en tegelijkertijd zenuwslopend. Wat als de nieuwe aanwerving niet lukt? Wat als het financieel te zwaar weegt? Wat als hij onbekwaam is? Wat als ze stopt? Wat als ik geen goede manager ben? Te midden van al deze dilemma’s is een van de meest prangende vragen: is dit het juiste moment om iemand in dienst te nemen?

Aan de ene kant, als u te vroeg aanwerft, krijgt u misschien cashflowproblemen, een werknemer die niets te doen heeft en de extra stress van het management. Aan de andere kant, als u te laat aanwerft, wordt u misschien overspoeld met werk dat u niet kunt volbrengen. Het vinden van het juiste moment om iemand in dienst te nemen kan het verschil maken tussen een moeilijk parcours en een succesvol bedrijf. Maar hoe weet u nu precies of de tijd rijp is? En hoe ziet dat juiste moment eruit? Zowel in het leven als in het bedrijfsleven, zijn er geen eenduidige antwoorden. We geven u graag enkele tips.

Werf aan wanneer de uit te voeren taken geld opleveren

Er wordt gezegd dat de enige twee doelen van een werknemer zijn: 1) geld verdienen voor het bedrijf, of 2) geld besparen voor het bedrijf. Als u een redelijke mate van vertrouwen heeft dat uw nieuwe medewerker ten minste een van deze twee dingen zal doen, ga ervoor. Bereken met onze calculator hoeveel uw medewerker uw bedrijf zal kosten en bespreek met uw boekhouder de financiƫle mogelijkheden van uw bedrijf. Als u van plan bent om aan te werven, laat zeker geen financiƫle voordelen liggen. Er zijn voldoende steunmaatregelen die het startende ondernemers eenvoudiger maken.

Werf iemand aan van zodra u weet dat u ze nodig heeft en kunt betalen, ook al is het in het begin krap. De extra boost die een andere persoon geeft in denkkracht, creativiteit en puur beenwerk is absoluut de moeite waard. Dingen waar u anders weken over zou doen, zijn in dagen te doen. Hele werkstromen verdwijnen van uw takenlijst.

Denk goed na over wie u nodig heeft

Als zelfstandige of startup heeft u waarschijnlijk niet de tijd en middelen om meteen tientallen medewerkers aan te nemen. In plaats daarvan wilt u in een vroeg stadium prioriteit geven aan posities die het meest cruciaal zijn voor het succes en de groei van uw bedrijf.

Hier zijn enkele typische activiteiten:

  • Productontwikkeling
  • Marketing
  • Klantendienst

Uw bedrijf zal niet groeien totdat u hulp krijgt. En dat is iets wat u wilt, toch?

Definieer de vaardigheden die u zoekt

Voordat u op zoek gaat naar een werknemer, moet u weten naar wat voor soort werknemer u op zoek bent. Denk goed na over de verschillende verantwoordelijkheden, taken en vaardigheden. Het is niet genoeg om gewoon te weten dat u “hulp nodig heeft”. Een manusje-van-alles aantrekken klinkt misschien aantrekkelijk, maar met een zeer duidelijke profielbeschrijving kan u nauwkeuriger iemand aanwerven om deze verantwoordelijkheden te vervullen.

Wees niet bang om aan te werven

Wees niet bang om aan te werven. Zelfs een slechte aanwerving is beter dan geen aanwerving. Fouten zijn een essentieel onderdeel van groeien, verbeteren en uitbreiden. Het kan natuurlijk zijn dat u de verkeerde persoon aanwerft. Of misschien heeft u de verkeerde tijd gekozen. Nu weet u het tenminste. U weet waarschijnlijk ook dat uw bedrijf niet zal groeien totdat u hulp krijgt. En dat is iets wat u wilt, toch?

Wij staan aan uw zijde

Uw eerste aanwerving is een grote stap in het leven van uw bedrijf. Neem de tijd om de dingen op de juiste manier te doen, en u zult ervoor zorgen dat uw eerste werknemer er voor de lange termijn zal zijn – en een van de grootste dingen zal zijn die uw bedrijf in de beginjaren is overkomen. Wij zijn er om u te helpen opstarten.

We zijn oprecht enthousiast u te helpen een team uit te bouwen en de ambitie van uw bedrijf te helpen realiseren. In dit handige overzicht helpen we u op weg naar de aanwerving van uw eerste medewerker. Wij staan steeds voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en staan aan uw zijde als u ons nodig heeft. Uw groei is belangrijk voor ons.

Dominique Derycker

Business accountmanager

Pierre Tasseroul

Business accountmanager

Dominique en Pierre adviseren startende werkgevers bij het aanwerven van personeel. Ze kennen als geen ander de uitdagingen van startende werkgevers.