Klaar voor de toekomst?

Is uw kmo klaar voor de toekomst? Door Berlinde Van Eenoo

Eén ding is zeker: kmo’s hebben in 2022 en daarna de handen vol. Naast extra aandacht voor het veranderende klimaat, ligt er ook een kans in het verschiet een gelukkige, motiverende en gezonde werkomgeving te creëren. Werken vandaag is anders dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen, en dat brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

Hybride werken: het thema van 2022

Hybride werken wordt één van de grote trends voor 2022. Volgens het Future of Work-onderzoek 2021 van LinkedIn geloven negen op de tien professionals dat hybride werken essentieel zal zijn voor het bereiken van een goede balans tussen werk en privé. In wat de grootste verschuiving in de moderne werkplek in decennia is geweest, zullen de meeste werkgevers toestaan ​​dat werknemers (gedeeltelijk) op afstand blijven werken of hun eigen versie van hybride werken kiezen. Dit brengt wel een zorgvuldige planning met zich mee. De vervaging van grenzen kan uitdagingen creëren die bedrijven moeten aangaan – werken op afstand heeft het voor veel medewerkers bijvoorbeeld moeilijk gemaakt om op tijd te stoppen met werken. De pandemie bracht ook al veel waardevolle inzichten mee. Deze inzichten, zowel qua nieuwe mogelijkheden als qua uitdagingen, zullen bedrijven helpen beslissen hoe zich opnieuw te structureren in ieders voordeel.

Digitalisering

Digitale hulpmiddelen zijn een manier geworden om zich van de concurrentie te onderscheiden. Door processen te digitaliseren kunnen bedrijven grote efficiëntiewinsten boeken. Op het vlak van HR zal het zowel een uitdaging als een kans zijn voor kmo’s om alle processen van mensen via digitale tools te beheren. Kies niet voor een kant-en-klare oplossing die slechts een deel biedt van wat u nodig heeft. Kies die functies die echt betekenis geven aan uw bedrijfscultuur en die passen bij de noden en de groeifase van uw kmo.

Mens zijn

Met alle technologische evoluties kan het gemakkelijk zijn om het menselijke aspect van HR te verliezen, maar er is nooit een belangrijker moment geweest om empathisch, begripvol en zorgzaam te zijn. Het behouden van de menselijke factor, het vermogen om te luisteren en zorgzaam te zijn, om de uitdagingen van mensen op te lossen en tegelijkertijd de bedrijfsdoelstellingen te realiseren, zou prioriteit nummer één moeten zijn voor 2022. We voorspellen dat HR het komende jaar ongelooflijk spannend en snel evoluerend zal zijn, met nieuwe factoren waar we nog niet eerder rekening mee hielden.

Talent vinden binnen het bedrijf

In 2021 noteerden we ook een onrust bij werknemers: het werk heroverwegen, werk zoeken dat meer aansluit bij de eigen waarden of behoeften, veranderen van werkgever of zelfs een heel nieuwe wending in de carrière aangaan. Er zullen een aantal grote uitdagingen zijn voor HR om een retentiestrategie te ontwerpen die talent vasthoudt. Met zoveel medewerkers die van job veranderen is het belangrijk dat medewerkers weten dat ze met u mee kunnen groeien, op de manier waarop ze willen groeien. In plaats van extern te zoeken naar een rol die aan hun behoeften voldoet, is het enorm nuttig om werknemers te helpen díe rollen in de eigen organisatie te vinden.

We zijn allemaal well beings

Hoewel ieder van ons de pandemie op verschillende manieren heeft ervaren, is er één iets dat ons allemaal verenigt: het was stressvol. Of stressoren nu gingen over de veiligheid van het gezin, onvermogen om te werken, kinderen thuisonderwijs te geven, hoge werkdruk of maandenlang opgesloten zitten, het heeft elke persoon in uw organisatie in één of andere mate beïnvloed. Het welzijn van medewerkers zal het komende jaar een topprioriteit zijn voor kmo’s. Ondernemers zullen programma’s moeten implementeren die het welzijn van de hele persoon ondersteunen, van mentale en fysieke gezondheid tot talentontwikkeling en financiële stimuli.

Een betere stimulans met flexibele verloning

De COVID-19-pandemie heeft een langdurige impact gehad op de financiële gezondheid van veel werknemers. Flexibel verlonen is een must-have voor uw 2022-voordelenstrategie. Het toevoegen van flexibele verloningsmogelijkheden aan het pakket is een geweldige kostenneutrale manier om aan de behoeften van de werknemers te voldoen. Het is een instrument dat kmo’s helpt om het beste talent aan te trekken en te behouden.

 

De pandemie versnelde bestaande trends op het gebied van HR en well-being. We erkennen dat dit een uniek moment van verandering is. Daarom nodigen we u uit om samen beter te bouwen. Met de duidelijke visie dat gelukkige medewerkers de motor zijn van een succesvolle organisatie, gaat Attentia samen met u vol vertrouwen de toekomst in. Aarzel niet om onze gepassioneerde experten te contacteren. Wij staan aan de zijde van de ondernemer en kmo.

Berlinde Van Eenoo

Directeur kmo

Berlinde staat aan het hoofd van HR, salarisadministratie en welzijn en preventie voor zelfstandigen en kmo’s. Zowel kmo’s met één medewerker als grotere kmo’s met tot honderd medewerkers zijn klant bij deze afdeling van Attentia die zich specifiek op dit marktsegment richt. Op die manier kunnen we kmo’s volledig op maat bedienen.