Een goed uitgedacht mobiliteitsbeleid heeft niets dan voordelen

In 3 stappen naar een straf mobiliteitsbeleid

Voor kmo’s is mobiliteit een slimme manier om zich te onderscheiden en de loonkost te optimaliseren. Kmo’s die mobiliteit hoog op de agenda zetten, hebben een streepje voor. 

Een goed uitgedacht mobiliteitsbeleid heeft niets dan voordelen:

  • Personeel aantrekken en behouden
  • Financiële optimalisatie voor bedrijf én medewerker
  • Duurzaam bedrijfsimago
  • Welzijn en gezondheid van medewerkers

Hoe zet ik een mobiliteitsplan op?

Stap 1: breng de mobiliteit van je medewerkers in kaart

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je medewerkers zich van, naar en tijdens het werk verplaatsen. Ga met hen in gesprek, luister naar hun ervaringen en bekijk elke situatie individueel. Hoe verlopen hun verplaatsingen? Zijn er problemen waarop ze botsen? Waar hebben ze nood aan? Door de huidige pijnpunten in kaart te brengen, kan je gericht zoeken naar oplossingen.

Stap 2: zoek oplossingen

Denk niet alleen aan de klassieke mobiliteit via fiets, openbaar vervoer enz. Een goed mobiliteitsplan bestaat meestal uit een combinatie van verschillende oplossingen, zoals:

Het mobiliteitsbudget is recent vernieuwd en aantrekkelijker gemaakt. Concreet krijgen medewerkers in ruil voor het recht op een bedrijfswagen een budget dat ze voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen kunnen inzetten. Attentia maakt je graag wegwijs in de mogelijkheden voor jouw kmo.

Contacteer ons voor meer info  

Stap 3: stel een helder beleid op

Van zodra je een mobiliteitsplan hebt uitgewerkt, vat je de afspraken samen in een beleid. In zo’n bedrijfspolitiek neem je randvoorwaarden en juridische aspecten op. Dit wordt een houvast in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij langdurige afwezigheden.

Daarnaast is het ook belangrijk om dit nieuwe beleid goed te communiceren naar je team. Organiseer een sessie en leg de impact uit met voorbeelden en simulaties. Hoe duidelijker het voor je werknemers is, hoe vlotter de uitrol zal verlopen. Blijf openstaan voor feedback en input van alle werknemers: mobiliteit is namelijk variabel en voor iedereen anders.

Optimaliseer je mobiliteitsbeleid samen met Attentia

Een aantrekkelijk mobiliteitsplan is een grote troef voor je kmo. Kom bij ons aankloppen als ook jij deze troef volop wil uitspelen. We gaan samen op zoek naar de beste oplossingen die jou ontzorgen, en begeleiden je bij elke stap van het proces.

Vraag info aan  
Rudy Lardon mobiliteit

Auteur: Rudy Lardon

Senior Legal Consultant Total Rewards bij Attentia

Mobiliteitsbeheer voor KMO’s

Het platform van Mbrella biedt ook kleinere ondernemingen de kans om net zo’n interessante mobiliteitsplannen aan te bieden aan hun werknemers als grote bedrijven.

Meer info? Contacteer ons