Hoe wordt u de meest aantrekkelijke kmo-werkgever?

Hoe wordt u de meest aantrekkelijke kmo-werkgever? Flexibiliteit! Door Emma Crepeele

Als ondernemer wenst u de beste medewerkers voor uw kmo. Maar de laatste jaren is de zoektocht naar talentvolle profielen helemaal losgebarsten. De juiste mensen vinden om uw onderneming volop te laten draaien, is een hele uitdaging. Hoe trekt u de juiste profielen aan? En hoe houdt u uw medewerkers aan boord? Met een flexibele aanpak en aandacht voor het welzijn en geluk van uw medewerkers komt u al een heel eind.

De war for talent, als ondernemer heeft u er ongetwijfeld al heel wat over gehoord. Door de coronapandemie werd die spreekwoordelijke oorlog nog een stukje heviger. Vandaag doen bedrijven de gekste – of meest inventieve – dingen om getalenteerde mensen aan te werven. Een mooie tekenbonus uitkeren, bijvoorbeeld. Of een bonus aan medewerkers die een nieuwe collega aanbrengen. Talentvolle medewerkers weten wat ze waard zijn, kiezen bewust en creëren graag zelf hun ideale job. Ook de freelance- markt raakt overbevraagd, mede door de stijging van het langdurig ziekteverzuim. Als ondernemer bent u maar beter goed voorbereid!

Flexibiliteit staat centraal

Wilt u hier als kmo-ondernemer op anticiperen? Dan profileert u zich best als een aantrekkelijke werkgever! Zo trekt u de juiste profielen aan en houdt u uw medewerkers aan boord. Flexibiliteit is hier cruciaal. Niet alleen met flexibele werkuren, maar ook met flexibel verlonen.

Voor kmo-ondernemers komt een hybride werksituatie met flexibele uren en thuiswerk misschien wat beangstigend over. U dient namelijk uw vertrouwde organisatie aan te passen. Nochtans kunnen thuiswerk en glijdende uren een grote meerwaarde betekenen. Sinds de eerst coronalockdown raakten veel mensen gewend aan thuiswerk. Ze omarmen de nieuwe balans in hun leven en appreciëren de rust die thuiswerk met zich meebrengt. Focuswerken thuis bevordert de concentratie en dus ook de productiviteit. Voor sommige functies is thuiswerk natuurlijk niet mogelijk. Toch kan u zich ook voor hen als een flexibele werkgever opstellen, onder andere via flexibele verloning.

Flexibel verlonen loont

Omdat de pensioenleeftijd opschuift, werken er ook steeds meer verschillende generaties binnen uw onderneming. Daarom is flexibel verlonen een interessante optie om medewerkers aan te trekken en/of te behouden. Medewerkers hebben verschillende noden: de ene wil een grote bedrijfswagen voor de kinderen, de andere wil meer verlof om veel te kunnen reizen, nog iemand anders heeft graag de nieuwste smartphone. De tijd waarin we iedereen dezelfde verloning aanboden, is stilaan voorbij. Met een loon op maat, aangeboden via een cafetariaplan, is elke medewerker tevreden. Voor u als werkgever heeft die geen invloed op uw kosten. Maar u schenkt uw medewerkers wel een goed gevoel en u bouwt aan een goed imago als werkgever. Bovendien kan u ook gebruik maken van bonusoptimalisatie. Zo beperkt u uw loonkosten terwijl uw medewerkers ten volle genieten van hun bonus, zonder hiervoor extra belast te worden. Hoe dit werkt, leest u hier.

Draag zorg voor uw medewerkers

Geld is zeker een belangrijke factor, maar als werkgever zorgt u ook voor het welzijn van uw medewerkers. De cijfers liegen er niet om: het aantal langdurig zieke medewerkers in België blijft stijgen. Daarom is het belangrijk om een mooi uitgebouwd welzijnsbeleid te ontwikkelen. Preventie en bescherming op het werk blijven een cruciale rol spelen.

Geëngageerde medewerkers die met plezier komen werken, zijn goud waard voor uw kmo. Daarom is het belangrijk om een duidelijke visie te ontwikkelen, uw medewerkers te helpen zichzelf te ontplooien en hen zoveel mogelijk te bieden om zich goed in hun vel te voelen. Onze experts helpen u graag verder om een goed onderbouwd welzijnsbeleid uit te zetten.

Koester uw getalenteerde en gemotiveerde medewerkers. Organiseer motiverende opleidingen, ontwikkel ook uzelf als leidinggevende. “Wat kan beter en wat moet ik daarvoor doen?” Wees bereid om te veranderen.

Attentia helpt u graag verder met uw HR- en preventiebeleid. Zo wordt u een aantrekkelijke werkgever. Het is de investering waard.

Emma Crepeele

Service Delivery Manager bij Attentia kmo