Een bonus kan een krachtig hulpmiddel zijn om uw werknemers eraan te herinneren dat hun harde werk en toewijding het verschil heeft gemaakt. Zeker in de naweeën van de coronapandemie en met het aanbreken van de eindejaarsperiode is dit het ideale moment om hen een welgekomen duwtje in de rug te geven. Een extra voor uw medewerkers zonder diep in de buidel te tasten én ervoor zorgen dat ze netto meer overhouden? Met de juiste bonus kan het en creëert u een win-win situatie voor uw medewerker en uw kmo.
Het voorbije jaar was voor veel kmo’s een flinke uitdaging en de inspanningen en de veerkracht die werknemers toonden is enorm. Uiteraard wilt u hun tomeloze inzet en flexibiliteit belonen. Maar hoe uw medewerkers belonen op een manier die financieel interessant blijft voor zowel uw medewerkers als uw kmo? Veel bedrijven kampen vandaag namelijk met weinig budget om iedereen iets extra te geven.
Een loonsverhoging is dan wel aantrekkelijk voor de werknemer, als werkgever bent u toch eerder voorzichtig met een stijging van de loonkost. Hoe kan u uw medewerkers dan belonen zonder hun loon te verhogen? Gelukkig zijn er nog andere manieren dan een loonsverhoging om ervoor te zorgen dat uw medewerkers beloond worden en er ook netto meer aan overhouden. Door in te zetten op bonusoptimalisatie geeft u uw medewerkers een betere bonus zonder dat de bedrijfskosten stijgen.
Bieden bonussen mij en mijn werknemers een oplossing?
Meer en meer kmo’s kiezen voor een fiscaalvriendelijk en kostenefficiënt alternatief voor de tradititionele bonus. In de meeste kmo’s zijn er nog veel mogelijkheden om te starten met bonussen of bestaande bonussen te optimaliseren. Benut als werkgever de mogelijkheden van bonussen en laat geen kansen liggen. En wie het wel al doet, kan die bonussen optimaliseren. Bij een klassieke bonus houden uw werknemers na alle heffingen amper 32,1% van de bruto kost voor de werkgever over.
Drie geoptimaliseerde bonussen
Welke opties zijn er voor mijn kmo? Die vraag krijgen we vaak. Er zijn vier soorten bonussen die interessant zijn voor de kmo. We geven hieronder een overzicht.
CAO nr. 90
De niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen zijn enorm populair in België. Zo kregen in 2020 1 op 6 werknemers in België deze voordelen. Ze worden uitbetaald aan alle medewerkers of aan een welomschreven groep van medewerkers. Waarom is deze formule interessant? Tot een brutobedrag van €3.447 moet de werknemer hier geen inkomstenbelastingen op betalen. De medewerker houdt er netto veel meer van over terwijl de kosten voor de werkgever beperkt blijven. Zo is deze loonbonus een win-win voor zowel werknemer als werkgever.
De winstpremie
De toekenning van de winstpremie is gekoppeld aan de winst van het bedrijf. De winstpremie is van toepassing op alle medewerkers van uw bedrijf. Het voordeel van de winstpremie is dat er geen individueel plafond bestaat (zoals bij de resultaatsgebonden voordelen), maar slechts een ruim plafond op ondernemingsvlak van 30% van de totale bruto loonmassa. De winstpremie is een goede optie voor winstgevende werkgevers die een grotere bonus willen uitkeren. De combinatie winstpremie-loonbonus is ook mogelijk. Er bestaat een identieke en een gecategoriseerde winstpremie.
Warrants
Ook warrants zijn intussen al enkele jaren aan populariteit aan het winnen. Concreet krijgen mensen de kans om gedurende een bepaalde periode en tegen een vastgestelde prijs een warrant gelinkt aan een onderliggend financieel effect te kopen en deze warrant met een eventueel in de tijd beperkbaar financieel risico te verkopen. Wat warrants extra interessant maakt, is dat ze voorwaardelijk niet onderworpen zijn aan sociale bijdragen. Wanneer uw organisatie dezelfde investering doet als met een klassieke bonus, dan houden uw medewerkers netto mogelijks tot 37% meer over. Wie een plan flexibel verlonen aanbiedt, kan medewerkers zelfs de vrije keuze geven om hun bonus in te ruilen voor warrants of voor andere voordelen die netto nog voordeliger zijn. Denk maar aan ICT- of bureaumateriaal voor dat nieuwe thuiskantoor.
Een handig overzicht
We vatten de drie geoptimaliseerde bonussen even voor u samen in een handig overzicht.
Resultaatsgebonden voordeel (CAO nr 90)
- Verbonden aan collectieve doelstellingen
- Plafond op €3,447 (bruto) per werknemer
- Werkgeversbijdrage RSZ van 33%
- Van toepassing op ofwel iedereen ofwel een welomschreven groep werknemers
- Aftrekbaar als beroepskost
- Werknemer betaalt de normale 13,07% RSZ-bijdrage
Winstpremie
- Gekoppeld aan de winst van het boekjaar van het bedrijf
- Plafond op 30% van de totale personeelskost
- Werkgever betaalt geen werkgeversbijdrage
- Van toepassing op alle werknemers
- Werkgever kan de premie niet aftrekken als beroepskost
- Werknemer betaalt de normale 13,07% RSZ-bijdrage
- Werknemer betaalt slechts 7% belastingen.
Warrants
- Volledig vrij van doelstellingen
- Enkel een zgn. 20% (disproportionaliteitsdrempel bonus versus loon)
- Van toepassing op individuele werknemers
- Aftrekbaar als beroepskost
Een bonusbeleid op maat van uw kmo
Heeft u hulp nodig bij het beslissen welke bonus interessant is voor uw medewerkers? Wij staan u graag bij in het opstellen van een bonusplan en het evalueren en versterken van uw bestaande bonusplannen. Neem tijdig contact op om dit voor te bereiden voor het jaareinde.

Valerie Mastelinck
Manager Legal Partners
Yves Labeeu
Tax & Legal Consultant
Valerie, Yves en de experten van het juridische team zorgen voor juridisch onderbouwde oplossingen en advies. Ze koppelen juridische expertise aan inzichten op het vlak van HR, sociaal secretariaat en welzijn en preventie op het werk.